Sajtó 2013

KaloHírek: az “átkozott” lottóötös

Spiró György népszerű kortárs drámaíró színházunkban bemutatott darabjának a főszereplője, egy prah-feliratú [jelentése: „jugó kávépor”] doboz. Ez magában elég kevés egy kétórás előadáshoz, a doboz tartalma és a középkorú házaspár, akik megütik a lottóötöst, azonban már épp elég, sőt!

A Kalocsai Színház vezetősége egy kétszeres telt házat hozó évadnyitány után idén ismét „mélyvízbe” dobja a közönséget. A „Zsákbacica” könnyed, sztárparádés, szórakoztató előadásait november 16-án az évad második premierje követte. Ezúttal egy kortárs szerző, Spiró György „Prah” című „komédiáját” állították színpadra Krizsik Alfonz rendezésében városunkban. Nevethettünk is, de sírni indokoltabb volt.

Egy házaspár női és férfi karakterére épül a szűk kétórás játék, amelyet a férj egy korábbi játéka indít. A ház ura ugyanis sokévi szerencsepróbálás után megnyeri az ötös lottó több mint hatszázmilliós főnyereményét. Haza is siet, hogy azonnal megossza az örömhírt a nejével, aki először Elisabeth Taylor nyaralószigetéről álmodik, majd visszasüpped a „magyar valóságba”, ami kis híján két évtizedes közös életüket is a mélybe rántja.
Míg a férj szebb élet remél, a nő prostituáltakat, maffiózókat, betörőket és elzüllött gyermekeit vizionálja, amit a szelvény kínálta lehetőségeket latolgatják. Az egyszerűen, retrósan berendezett, több generációs vidéki ház konyhájában dúló indulatok pattanásig fokozzák a fesztültséget, miközben a „prah” feliratú kávéporos doboz, amely a világot, vagy a véget jelentő szelvényt rejti, időről időre olyan helyre kerül, „ahol még nem volt” – végül megállapodik, de mi lesz a nélkülözéshez, a középszerűséghez, és a hétköznapok szürkeségéhez szokott párral?

Olvassa el a teljes cikket a KaloHírek portálon, IDE KATTINTVA!