Sajtó 2013

Humor, dráma, zene, Csernus: érdemes bérletet váltani!

Naná, hogy érdemes! Sőt, most, hogy megkaptuk a teljes 2013/2014-es évad kínálatát és a kiegészítő programok tervezetét, bizton állíthatjuk, hogy nagy hibát követ el, aki kihagy akár egyetlen előadást is. Lássuk, mi mindennel készül az őszi évadnyitásra Szabó Árpád, a Kalocsai Színház igazgatója.

Akkor nézzük szépen sorjában városunk színházának idei kínálatát! Az évad októberben startol majd egy – nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy – visszatapsolt társulat előadásával. A tavalyi palettán szereplő Tamási Áron-darab, az „Énekes madár” színjátszói mutatják be a Zsákbacica című vígjátékot, olyan neves művészek közreműködésével, mint a városunkban már nagy sikerrel színpadra lépett Pikali Gerda, Timkó Eszter, Szakács Tibor, Magyar Attila és Beleznay Endre. Az előadás sok-sok mókát és kacagást tartogat, hiszen összekuszálódott szerelmi szálak végeláthatatlan szövevényébe kalauzolják majd a nézőt a szereplők.

A következő bemutató egy kortárs szerző, Spiró György Prah című komédiája lesz, benne Dóka Andreával, aki nemrég járt a kalocsai könyvtárban közönségtalálkozón, illetve Czvetkó Sándorral. Általuk görbe tükörbe nézhetünk, amelyből kiviláglik, mit tehet a hétköznapi emberrel, ha kiderül, hogy hatszáz-millió forintot nyert a lottón. Vajon meddig érzékeljük reálisan a valóságot? Aki megnézni az előadást, megtudhatja!

Decemberbe érkezik Vaszary János, Ma éjjel szabad vagyok című „habkönnyű” zenés bohózata, olyan nagyágyúkkal, mint a tavaly születésnapját a kalocsai teátrum deszkáin ünneplő Nyertes Zsuzsa, Tóth Roland, Kautzky Armand, vagy éppen Koncz Gábor. Hogy mi történik, ha kérésünkre egy cimbora vall szerelmet az imádott nőnek, a végén mégis félénk hősünkből válik gátlástalan macsó, kiderül a könnyed karácsonyi ajándéknak szánt darabból.

A soron következő előadás sok szempontból is különlegesnek ígérkezik. Nem csak azért, mert a 2010-ben bemutatott „Bál a Savoyban” című jazz-operett után ez lesz a Kalocsai Színház soron következő, saját produkciója, hanem azért is, mert városunkban lesz a darab ősbemutatója is. Magyarországon ugyanis színház még nem játszotta a határainkon túl már nagy sikerrel bemutatott Boldog bolondok című kétrészes játékot, amely Wolfgang Amadeus Mozart halálának éjszakáját állítja színpadra, azon belül is utolsó vallomását feleségének – házasságtöréseiről.

A műfaji sokszínűség jegyében egy monokomédiával folytatódik a sor, nem kell azonban megrémülni a komolynak tűnő zsáner-megjelöléstől, hiszen Magyar Attila, a fergeteges alakítások nagymestere kínál egy személyben egészestés szórakozást a negyvenévesen még mindig anyuci szoknyáján csücsülő Egon megtestesítőjeként, akit a darab címe szerint Panelninjaként aposztrofált a szerző, P. Szabó István.

Egy ugyancsak „hazatérő nagyokkal” büszkélkedő társulat tolmácsolásában derül majd ki, hogyan okozhat bonyodalmakat egy el nem készült festmény, és miért készül akt a szobalányról? Innen indul a Mona Marie mosolya című kétrészes zenés komédia, benne Sáfár Anikóval, Forgács Gáborral, Oszter Alexandrával, Szabó Mátéval és Gregor Bernadettel.

A felnőtt sorozatot az Országomat egy csókért című zenés vígjáték zárja. Hogy mi történik, ha egy ország királya betiltja a csókot, az kiderül ebből a meseszerű komédiából, amelynek szereplőgárdája – ugyancsak a teljesség igénye nélkül – igen impozáns! Az előadásban találkozhatunk Cs. Németh Lajossal, Szabó Zsófival, Bozsó Péterrel, Háda Jánossal, Galbenisz Thomasszal és visszatér Szabó Máté.

Rendhagyó előadások, musical- és Csernus-est

A színház programkínálata itt azonban messze nem ért még véget – ezek a „standard” előadások. Decemberben, a fergetegesnek ígérkező vígjáték mellé egy ráadás musical-estet is tervez a színház vezetése. A tervek szerint nem kisebb művészek közreműködnek majd, mint a Budapesti Operettszínház csillaga, Janza Kata, az egykoron Kalocsáról induló Egyházi Géza, és az idén több darabban is visszatérő (korábban egyébként már nálunk is színpadra lépett) Szabó Dávid.
Emellett az újesztendőben sem maradhatunk újévi operettgála nélkül, amely – lévén 2014 januárjában ünnepli majd tízedik jubileumát – minden eddiginél nagyszabásúbb lesz – súgta meg Szabó Árpád direktor.

A Magyar Kultúra Napján 2014-ben egy igazi hazai műkinccsel készül a színházvezetés a nagyérdemű számára, amelyet két előadás keretében állít majd színpadra iskolásoknak és felnőtteknek. Ez nem más, mint Jókai Mór Az arany ember című regényének színpadi adaptációja.

– Meghívom Csernus dokit is, hiszen úgy tudom, hogy nem igazán járt még Kalocsán, sem a környéken – újságolta az igazgató, hozzátéve, hogy biztos benne, sokakat vonz majd a sajátos világlátásáról híres megosztó személyiség a színházba.

A meglepetések sora márciusban egy nőnapi retro bulival folytatódik, amellyel főként az idősebb korosztálynak kívánnak kedveskedni a szervezők, a buli két hangulatfelelőse ugyanis az örökifjú Aradszky László és a bátyai gyökerekkel büszkélkedő Harangozó Teri lesz.

Emellett rendhagyó kezdeményezés, hogy szerveznének egy Hazai vizeken fantázianevet viselő estet is, amely olyan előadásnak ígérkezik, amelyet a kalocsai és környékbeli hagyományőrzők prezentálnak majd. A bevétel egy része ez esetben az egyesületek költségvetését támogatja majd.

Végül, de nem utolsó sorban idén sem marad saját program nélkül a legapróbb közönség, hiszen a gyermekeknek is teljes sort állított össze az igazgatóság, benne olyan szórakoztató, interaktív mesejátékokkal, mint a Ha ezt látná Artúr király!, A kis gyufaárus lány, a Csodafurulya, vagy az Erős János.

Még mindig változatlan áron!

Várhatóan augusztus végén készülnek el a bérletek, amelyekhez idén is őszi / tavaszi bontásban, két részletben fizetve, illetve egyszerre is hozzájuthatnak a színházbarátok. Ugyancsak fontos kiemelni, hogy az árak semmit nem változtak az évek óta megszokottakhoz képest. Lehet felkeresni tehát Fekete Antal közönségszervezőt, vagy a Kalocsa Gold Tours Utazási Irodát, nehogy lemaradjon erről a kiváló műsor-kavalkádról. (A bérletek nem tartalmazzák a belépőket a rendhagyó előadásokra, mint a musical-est, a „hazai-est”, vagy a Csernus-est. Azokra külön kell majd jegyet váltani).

V.I.

Olvassa el a KaloHírek portálon megjelent eredeti cikket!